Het energielabel en de waarde van jouw huis

Dit is de enorme invloed van een energielabel op de waarde van jouw huis

Recent onderzoek van Funda bevestigt: energielabels zijn van enorme invloed op woningwaarde, de hypotheek en de verkoopbaarheid van je woning. Potentiële kopers filteren dan ook steeds vaker op energielabel bij het zoeken naar een geschikte woning. Zoekopdrachten naar energiezuinige huizen stegen in het afgelopen jaar met maar liefst 260 procent (!) in aantallen.

Een gunstig energielabel heeft niet alleen voordelen voor de zoekbaarheid op platforms zoals Funda, maar brengt dus ook financiële voordelen met zich mee. Diverse hypotheekverstrekkers bieden rentekorting bij een hoger energielabel – en dus lagere maandelijkse hypotheeklasten.

Newly,Build,Houses,With,Solar,Panels,Attached,On,The,Roof

Het energielabel, variërend van A++++ tot G, geeft niet alleen inzicht in de energiezuinigheid van een woning, maar heeft ook impact op de totale CO2-uitstoot en wooncomfort.

Woningen met een energielabel A of B winnen dan ook sterk aan populariteit in de markt. Het aantal zoekopdrachten naar deze labels steeg bijvoorbeeld sterk, waarbij energiebewuste kopers zelfs bereid zijn fors boven de vraagprijs te betalen. Duurzame woningen verkopen dan ook sneller en tegen een sterk verhoogde verkoopprijs; een algehele trend in de woningmarkt.

Meer dan ooit heeft een energielabel een enorm effect op de verkoopprijs. In het tweede kwartaal van 2023 zien we daarnaast een duidelijk patroon: hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde koopsom. Zo is het verschil tussen woningen met een energielabel A en G in drie jaar tijd gestegen, van 60 duizend naar maar liefst 140 duizend euro. Ondanks de huidige afkoeling van de woningmarkt, geven kopers dus nog steeds sterk de voorkeur aan goed geïsoleerde woningen.

Het effect van een energielabel lijkt daarmee groter dan ooit. Zo heeft een gunstig energielabel een bijzonder positieve effect op de energierekening, wooncomfort, de verkoopsnelheid en de hoogte van de verkoopprijs. Het advies aan verkopers is dan ook om het energielabel van hun woning te controleren en te verbeteren voordat ze hun woning te koop zetten.